Bilgi Teknolojileri Çözümleri
Yedeklemenin Önemi
Her geçen gün dijitalleşen dünyamız da kontrolsüz bir şekilde büyüyen veriler kurumlar için çok büyük öneme sahiptir.
Her geçen gün dijitalleşen dünyamız da kontrolsüz bir şekilde büyüyen veriler kurumlar için çok büyük öneme sahiptir. Günümüz teknolojisiyle birlikte artan depolama kapasiteleri, verileri dijitalleştirmeyi daha kolay bir hale getirdi. Fakat bu verilerin yedeklenmemesi kurumlar için büyük bir risk teşkil ediyor. Dijital dünya da bulunan bu verileri donanımsal veya yazılımsal bir arıza da kaybetme riskini göz önünde bulundurmak zorundayız.
Bu verilerin yedeğini haftalık, günlük hatta saatlik olarak takip etmemiz gereken anlar olabiliyor, anlık dosya kayıpları maddi ve manevi olarak kurumları birçok zarara uğratabiliyor.
Depolama alanlarında sakladığımız verilerin en büyük sorunlarından birisi de zararlı yazılımlardır. Donanımsal veya yazılımsal hataları göz önünde bulundurmak önemliyken, zararlı yazılımlar tarafında bu verilerin şifrelenebileceği ya da yapısının bozulabileceğini unutmamak gerekir.
Birçok kurum ya da kuruluş yedekleme gibi önemli konuları maliyet açısından erteleyebiliyor. Maalesef kötü tecrübeler ışığında yedeklemenin önemi daha net bir şekilde anlaşılıyor.
Yedekleme yaparken güvenebileceğimiz yedekleme yazılımlarına ihtiyaç duyarız. Bu yazılımlar ile birlikte sistem yedeklerini alır ve ihtiyaç anında yedeklerimizi geri dönebiliriz. Yedekleme yazılımlarında performans, güvenlik, sürdürülebilirlik gibi birçok önemli etken vardır. Gittikçe büyüyen verilerimiz ne kadar hızlı, doğru, kararlı olarak yedeklenir ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunursa kurumun güvenliği de bir o kadar artmış olur.
Yedekleme konusunda 3-2-1 stratejisinin önemi oldukça fazladır. Bu stratejiyi mevcut ofis, uzak ofis ve bulut ortamları olarak açıklayabiliriz. Mevcut ofis üzerinde alınan yedeklerin, kötü amaçlı bir yazılımın ağ üzerinden yayılması durumunda, saldırganlar tarafından ağınıza sızılarak yedeklerinizin zarar görmesi durumunda ya da doğal afetler (yangın, sel, heyelan vb.) durumunda bir işe yaramayacağını bilmenizde yarar vardır.
Mevcut ofisleriniz de alınan yedeğe ek olarak, uzak bir yerde (eviniz, şubeniz vb.) ikinci bir yedek tutmanız kurumun yararına olacaktır. Bu şekilde mevcut ofiste gerçekleşecek olumsuz bir olayda elinizde ikinci bir yedeğiniz bulunacaktır.
Üçüncü ve son olarak da yedekleme konusunda tam anlamıyla kafanızın rahat olmasını istiyorsanız, bulut platformlarını kullanarak yedeklerinizi arşivleyebilirsiniz. Unutmayın ki veri merkezleri özel sistemlerle donatılarak elektrik, doğal afet vb. durumlar için ekstra önlemler almakta ve kendi içerisinde de birçok noktada ekstra yedekler bulundurmaktadır.