Kampanya Aylık 1000 TL 'den başlayan fiyatlarla Bakım ve Danışmanlık Hizmeti

Bilgi Teknolojileri Çözümleri

5651 Kanunuyla Alakalı Bilmeniz Gerekenler

5651 sayılı kanun internet yayınlarını düzenlemek ve kontrol altında tutabilmek amacıyla yürürlüğe girmiştir.

5651 Kanunuyla Alakalı Bilmeniz Gerekenler

5651 sayılı kanun "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun" 23 Mayıs 2007 tarihinde 26530 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5651 sayılı kanun internet yayınlarını düzenlemek ve kontrol altında tutabilmek amacıyla yürürlüğe girmiştir. İnternet yayınları yoluyla işlenen suçların önüne geçmek hedeflenmektedir.

Her işletme 5651 kanununa uygun şekilde log tutmak ve bunları saklamak zorundadır.

İnternet yayınlarını kablolu veya kablosuz şekilde müşterilerinin ya da personellerinin kullanımına açan kurumların, yasal olarak yerine getirmek zorunda olduğu bazı yükümlülükler vardır. İnternet yayını yapan tüm işletmeler yasal olarak bu kanun kapsamındadır.

Günlük hayatta da kafe, restoran, hastane, otel vb. halka açık işletmelerde internet kullanımı çok sık yapılmaktadır. İnternet yayınınıza bağlanan kişiler terör içerikli paylaşımlar, örgütlenme yazışmaları veya kötü niyetli paylaşımlar yaparsa bu bir suç teşkil eder ve işletmeden ilgili gün ve saate ait kayıtlar talep edilir.

İşletmelerde yapılan internet bağlantıları kayıt altına alınmaz ve saklanmazsa işletme sahibi sorumlu tutularak cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

5651 kanununu yerine getirebilmek için kimlik doğrulaması çok önemlidir. Kişinin kimliğini belirleyebilmek ve bu bilgiler ışığında kayıt altında tutabilmek için en güvenli yöntem Hot spot uygulamalarıdır. Hot spot yazılımlarıyla birlikte internet bağlantısı yapan kişinin cep telefonuna sms göndererek kimlik doğrulamasını yapmış olursunuz. Bu sayede de ihtiyaç doğrultusunda kişinin bilgilerine ulaşarak yasal takip yapılabilir.

Hot spot uygulamaları ile kayıt tutan işletmelerde suçun yapıldığı tarih ve saati kapsayan kayıtlar teslim edildiğinde, işletme sorumlu tutulamayacaktır.

‌Log (Kayıt) Tutma Süresi

Resmî gazete de yayımlanan kanun uyarınca internet yayını yapan işletmelerin, gerçekleşen bağlantıların kayıtlarını saklama süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bu kayıtların 1 yıl süre ile günlük olarak tutulması ve zaman damgası ile damgalanması gerekmektedir.

Cezai Yaptırımlar

5651 kanununu yerine getirmeyen işletmeler için idari ve maddi cezalar uygulanmaktadır. Yasa gereğince işletme olay anında hizmeti kimlere ve hangi zaman aralığında kullandırdığını kanıtlayamazsa idari ya da maddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Verilecek cezalar kanunun ne kadarlık kısmını yerine getirdiğine göre değişkenlik gösterebilir, para cezaları 15.000 TL ile 100.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Para cezalarının yanı sıra geçici süreyle iletmenin faaliyetlerini durdurma şeklinde olabilir.

5651 Sayılı Kanun Uyarınca Şirketlerin Yükümlülükleri

24/10/2007 tarihli 5651 Sayılı Kanun'a göre erişim sağlayıcıların temel yükümlülüklerini aşağıda gibidir;

  1. Madde ‌15/1-a'ya göre erişim sağlayıcı Başkanlıkça haberdar edilmesi halinde herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içeriğe erişimi, teknik olarak engelleme imkânı bulunduğu ölçüde engellemekle yükümlüdür.
  2. Madde ‌15/1-b'ye göre erişim sağlayıcı trafik bilgisini bir yıl saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini zaman damgası ile birlikte muhafaza etmek ve gizliliğini temin etmekle; yapacağı trafik izlemesinde Başkanlığa gerekli yardım ve desteği sağlamakla; faaliyet belgesinde yer alan Başkanlığın uygun gördüğü bilgileri talep edildiğinde bildirmekle, ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılar için belirli bir ‌IP ‌bloğundan sabit ‌IP adres planlaması yapmakla ve bu bloktan ‌IP adresi vermekle yükümlü tutulmaktadır.
  3. Madde ‌15/1-c'ye göre erişim sağlayıcı, faaliyetine son vereceği tarihten en az üç ay önce, durumu Kuruma, içerik sağlayıcılarına ve müşterilerine bildirmek ve kuruma bildirilen kapanma tarihinden geriye doğru bir yıllık süredeki trafik bilgilerine ilişkin bütün kayıtları metin dosyası olarak, ‌log formatlarını açıklamalarıyla birlikte, abone kütük bilgilerini Başkanlığa ‌CD, ‌DVD gibi optik medya ortamında teslim etmek zorundadır.
  4. Madde ‌15/1-ç'ye göre erişim sağlayıcı, faaliyete başlamasından itibaren her ay düzenli olarak, her erişim yöntemine ilişkin kullanacağı erişim numaralarını ve toptan hizmet verdiği abonelere ilişkin bilgileri Başkanlığa göndermekle yükümlüdür.
  5. Madde ‌15/1-d, erişim sağlayıcıları Başkanlık ile aralarındaki bağlantıdan erişimi engellenecek adreslere ilişkin gönderilecek bilgileri kendi sistemlerinde derhal uygulanabilmesi için, gerekli olan donanım ve yazılımı kurarak lazım olan düzenlemeleri yapmakla yükümlü kılar.
  6. Madde 15/2 gereğince erişim sağlayıcı, verdiği hizmeti kullananlara ilişkin bilgilerin başkaları tarafından elde edilmesini ilgili mevzuatta belirlenen esas ve usullere uygun olarak engellemelidir.